Bye Bye boterhammen: 5x verrukkelijke ontbijt alternatieven

Weg met saaie boterhammen! Als je op zoek bent naar nieuwe inspiratie om je dag te beginnen, ben je aan het juiste adres! Wij hebben een vijftal overheerlijke ontbijt alternatieven / ideeën voor je verzameld die je zeker zullen verrassen en je ochtendroutine een boost zullen geven.

1 – Havermout Mug Cake met blauwe bessen (bron: Laura’s Bakery)

Ingrediënten:

🍌 1 rijpe banaan, klein
🐣 1 ei
🍦 0,5 tl vanille-extract
🥣 40 gram havermeel of volkorenmeel
🐩 Mespunt bakpoeder
🫐 Klein handje blauwe bessen  

Bereidingswijze:

  1. Prak de rijpe banaan in een magnetronbestendige mok.
  2. Voeg het ei en vanille-extract toe en roer goed door.
  3. Meng het havermeel (of volkorenmeel) en bakpoeder erdoor tot een glad beslag.
  4. Voeg tot slot de blauwe bessen toe en roer voorzichtig door het beslag.
  5. Plaats de mok in de magnetron en verwarm gedurende 2-3 minuten, of tot de cake stevig is.
  6. Laat even afkoelen en geniet van je heerlijke havermout mug cake met blauwe bessen!

2 – Overnight Oats (bron: eating bird food)

Ontbijt alternatieven - eating bird food

Ingrediënten:

🥣 1/2 kopje havermout
🍼 1/2 kopje melk naar keuze
🥣 1/4 kopje yoghurt (of een extra 1/4 kopje melk)
🍓 Optionele toppings: vers fruit, noten, zaden, honing, etc.

Bereidingswijze:

  1. Meng de havermout, melk en yoghurt in een pot of kom.
  2. Voeg eventuele gewenste toppings toe en roer goed door.
  3. De volgende ochtend zijn je overnight oats klaar om te serveren! Voeg indien gewenst nog wat extra toppings toe en geniet ervan
  4. Dek af en zet de pot of kom ‘s nachts in de koelkast.

3 – Roze Smoothie Bowl met Kokos (bron: last day of spring)

Ontbijt alternatieven - Last Day Of Spring

Ingrediënten:

🍌 1 bevroren banaan
🍓 100 gram rood fruit (bijvoorbeeld een doosje vriesfruit)
🥥 125 ml kokosmelk
🐝 1 tl honing (optioneel)  

Voor de toppings:

  • Banaan
  • Kiwi
  • Granola
  • Blauwe bessen
  • Kokosschaafsel

  Bereidingswijze:

  1. Stop de bevroren banaan en het rood fruit in een blender en voeg een deel van de kokosmelk toe.
  2. Start de blender en voeg tijdens het blenden de rest van de kokosmelk toe. De smoothie moet dik genoeg zijn zodat de toppings er straks op blijven liggen.
  3. Proef tussendoor en voeg eventueel honing toe voor extra zoetheid, afhankelijk van je smaakvoorkeur.
  4. Schenk de smoothie in een kom en decoreer met de gewenste toppings zoals plakjes banaan, kiwi, granola, blauwe bessen en kokosschaafsel.

4 – Havermout pannenkoeken (bron: ascookedbyginger)

Ontbijt alternatieven - As Cooked By Ginger

Ingrediënten:

(voor 2 havermoutpannenkoeken)

🥣 3 flinke eetlepels havermeel (bij voorkeur volkoren havermeel)
🐣 1 ei
🥣 1 el natuuryoghurt
🍼 Scheutje melk naar keuze
🌻 Zonnebloemolie  

Bereidingswijze:

  1. Doe het ei en de yoghurt in een kommetje en meng met een vork.
  2. Voeg het havermeel toe en meng tot één geheel. Als je geen havermeel hebt, kun je ook gewone havermout blenden tot meel.
  3. Giet er een scheutje melk bij tot het deeg de gewenste consistentie heeft. Voor dunne pannenkoeken zoals ik ze graag heb, moet het deeg langzaam van de vork lopen wanneer je hem eruit haalt.
  4. Verwarm een beetje zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  5. Giet het beslag in de pan om de gewenste grootte van je pannenkoeken te vormen.
  6. Bak de pannenkoeken aan beide kanten goudbruin, ongeveer 2-3 minuten per kant.
  7. Serveer de havermout pannenkoeken warm met je favoriete toppings, zoals vers fruit, honing of een scheutje ahornsiroop.

5 –  Havermout wafels (bron: 15 gram)

Ontbijt alternatieven - 15 gram

Ingrediënten:

 🥣 160 g havermoutvlokken, fijngemalen
🍼 300 ml melk
🐣 2 eieren
🥘 2 tl bakpoeder
🍦 3 druppels vanille-extract
🥥 Kokosolie, voor het wafelijzer  

Voor de topping:

🍓 Fruit naar keuze (bijv. bessen, aardbeien, abrikozen, banaan, appel, etc.)
🐝 Honing
🧃 Siroop  

Bereidingswijze:

  1. Meng de fijngemalen havermoutvlokken en bakpoeder samen in een kom.
  2. Meng de melk en de eieren samen in een andere kom. Voeg eventueel vanille-extract of andere smaakmakers toe.
  3. Voeg het natte mengsel toe aan het droge mengsel en meng tot een beslag.
  4. Verwarm het wafelijzer en vet in met kokosolie.
  5. Giet het beslag in het wafelijzer (gebruik bijvoorbeeld een ijsschep).
  6. Bak de wafels tot ze goudbruin en gaar zijn.
  7. Herhaal dit proces met het overgebleven beslag.
  8. Serveer de wafels warm met je favoriete fruit en een scheutje honing of siroop.

Het excuus “geen tijd om te ontbijten” is verleden tijd, want met deze snelle en makkelijke ontbijtrecepten zal je het ontbijt nooit meer overslaan. Laat je inspireren door deze heerlijke opties die je binnen enkele minuten op tafel kunt toveren. Probeer ze uit en laat je smaakpapillen verassen.  

Bye bye boterhammen, hallo heerlijkheid!  

PS: neem zeker een kijkje op bovenstaande websites voor nog meer ontbijt alternatieven en andere food inspo!

Meer lezen op The Fuzz? Hierbij nog enkele leuke food artikels:

Mama-Dochter dagje vol liefde
Er is geen betere manier om moederliefde te vieren dan door quality …
WORLD BANANA DAY
Vier World Banana Day met deze 4 heerlijke recepten!   Op 17 …
Studio Parlez Press Days: Food, Drinks & Lifestyle
Let's recap the Studio Parlez Press Days – Part 1 Tijdens de …
Paaspret met DOMO: Samen bakken, samen smullen!
De paasvakantie staat voor de deur en voor ouders betekent dit vaak …