Japandi, een perfecte imperfecte harmonisatie

Scandinavische designs hebben, zowel op vlak van interieur als kleding, reeds enkele jaren een plaatsje in ons hart, ons huis, en onze kleerkast. Er wordt echter best een beetje extra ruimte voorzien, want sinds kort worden deze tijdloze en warme designs gecombineerd met Japanse designs, om zo tot een minimalistische look te komen. Japandi is geboren, en binnenkort ook niet meer weg te denken.

Vanwaar komt Japandi?

Het is een zeer logische samensmelting, want hoewel Scandinavië en Japan niet veel verder van elkaar kunnen liggen, is dat op vlak van hun designs niet het geval. In beide culturen zijn die immers heel minimalistisch, een onuitgesproken appreciatie van hoe mooi functionele designs wel niet kunnen zijn.

Er komen dus aspecten van het Scandinavische “hygge” naar voor, wat vooral voor warmte en gezelligheid zorgt. Die aspecten worden geharmoniseerd met het Japanse “wabi-sabi” wat eenvoud, maar ook schoonheid vinden in imperfectie inhoudt.

Hoe pas je het toe?

In Japandi gestylede interieurs wordt vooral gewerkt met natuurlijke texturen en dat in combinatie met veel hout. Voeg daaraan nog een tweetal statement pieces toe, zoals een mooie lamp of vaas, en je komt tot een geheel dat open aanvoelt. Maak daarbij voornamelijk gebruik van zachte kleuren. Hierdoor straalt de ruimte rust uit en moedigt ze aan om te relaxen.

Die zachte en rustgevende kleuren komen ook naar voor in de kleding. Die ziet er zeer minimalistisch uit, is eerder aan de wijde kant, en zit comfortabel. Het zijn dus tijdloze stukken die bij verschillende gelegenheden gedragen kunnen worden en momenteel in vele collecties terug te vinden zijn.

Slippers: Freedom Moses (€39,00); short: Guess-Jeans (€79,90); blouse: Juttu x Nathalie Vleeschouwer (€129,00) hemdjurk: Lola & Liza (€35,99); Gestreepte jurk: Mayerline (€169); jasje: Lee Cooper (€89,95); boots: Tamaris; jumpsuit: CKS (€119); beige A-lijn rok: Betty Barclay (p.o.a); oranje shirt: Mayerline(€139); sneakers: Tamaris (€79,95)