Groen en gezond: doe mee aan de VeggieChallenge!

In maart neemt The Fuzz elk jaar deel aan de VeggieChallenge, een initiatief van EVA vzw en ProVeg. De challenge draait om het verhogen van je groenten-inname en het minimaliseren van je vleesconsumptie gedurende de hele maand. Het is de ideale kans om je culinaire horizon te verbreden, je gezondheid te verbeteren en een positieve impact te hebben op jezelf, de planeet, en dierenlevens. Al 300.000 mensen namen reeds deel aan de VeggieChallenge. Dus, waar wacht je nog op?

Hoe kan ik meedoen?

Meedoen aan de VeggieChallenge is zeer eenvoudig! Het enige wat je moet doen is surfen naar de website www.veggiechallenge.be en klikken op ‘Ik doe mee’. Door je in te schrijven krijg je toegang tot de ‘Veggie Challenge app’, waar je honderden recepten kan terugvinden en bovendien ook kan genieten van persoonlijke coaching. Daarnaast ontvang je tijdens je challenge dagelijks updates over de impact van je veggie-keuzes op dierenlevens, CO2-uitstoot, waterverbruik en landgebruik. Hoe geweldig is dat? 

Veggie recepten

Of je nu al volop bezig bent met de VeggieChallenge of juist net begint, het is nooit te laat om nieuwe recepten uit te proberen en je smaakpapillen te verwennen. Hoofdpartner Garden Gourmet, gekend om hun ruime (en lekkere) aanbod aan vlees- (en vis)vervangers deelt op hun website tal van leuke recepten en ook bij onder andere de app BOOST! vind je heel wat leuke veggie receptjes. Wij dragen ook ons steentje bij en willen je wat extra motivatie geven door enkele van hun heerlijke recepten te delen die je kunnen inspireren tijdens de tweede helft van de VeggieChallenge. 

Feestelijke vuna taco’s van Garden Gourmet

Ingrediënten:

  • 1 potje Vuna van Garden Gourmet
  • 2 tot 3 zachte tortillawraps 
  • 1 tomaat 
  • 1/5 komkommer 
  • 1 kopje tuinkers
  • 3 limoenen
  • 1 eetlepel (vegan) mayonaise
  • 1 liter frituurolie (pinda- of zonnebloemolie)
  • Snufje cayennepeper
  • Zout en peper 

Bereiding:

Stap 1: maak de tortilla klaar

Verhit ongeveer 5 cm frituurolie in een pan tot 180 ℃. Steek met de deegsnijder rondjes uit de tortillawraps. Buig ze tot een taco, houd ze met een keukentang in vorm en bak ze in de frituurolie goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier. 

Stap 2: voorbereiding

Meng de Vuna met mayonaise en breng op smaak met peper en limoensap. Snij de tomaat in vieren, verwijder de zaadjes, snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en doe hetzelfde met de komkommer. Meng ze en breng op smaak met wat zout, peper en cayennepeper.

Stap 3: presentatie

Vul de knapperige tacoschelpen met de Vuna, schep er een bolletje tomaten-komkommersalsa op en garneer met tuinkers. Halveer de limoenen in de lengte en snij een klein wigje uit de ronde kant zodat je de mini taco erin kunt leggen om te serveren.

VeggieChallenge Garden Gourmet

Zoete aardappel gnocchi met geroosterde hazelnoten en spinazie

Ingrediënten (voor één portie):

  • 150g zoete aardappel
  • 75g havermeel
  • 1 eetlepel edelgistvlokken
  • 1 snufje peper en zout 
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Rode ui 
  • 100g champignon 
  • 100g spinazie 
  • 15g hazelnoten

Bereiding:

Stap 1: Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Breng ruim water aan de kook en kook de zoete aardappel voor ongeveer 8 minuten, tot de blokjes zacht zijn. 

Stap 2: Snijd ondertussen de champignons in plakjes en de ui in ringen.

Stap 3: giet de zoete aardappel af en maak puree van de blokjes. Doe de puree in een kom en voeg hier havermeel, zout, zwarte peper en edelgistvlokken bij. 

Stap 4: meng alles goed door elkaar en kneed het vervolgens met je handen. Voeg eventueel meer havermeel toe. Het deeg mag (bijna) niet meer plakkerig zijn. 

Stap 5: verdeel het deeg in twee en verdeel dit weer in stukjes van ongeveer 2 centimeter. Duw zachtjes met een vork in de deegstukjes en druk de randen plat. 

Stap 6: kook de gnocchi in een pan met ruim, kokend water. Als de gnocchi boven komt drijven zijn ze gaar. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord.

Stap 7: verhit wat olie in een koekenpan en bak de gnocchi voor een paar minuten, tot ze goudbruin zijn.

Stap 8: verhit als laatste nogmaals wat olie in de koekepan en bak hierin de ui, spinazie en champignons met wat peper en zout, voor ongeveer 5 minuten. 

Stap 9: doe de gnocchi in een diep bord en serveer hier de groenten bij. Garneer met fijngehakte hazelnoten.