Heerlijk geurende huiskamers? Here you go!

Ontspannende geurtjes, we spreiden ze bijzonder graag rond in huis. De verschillende aroma’s zijn eindeloos en ook de opties om een geur te verdelen zijn talrijk. Laat ons deze even op een rij zetten, voor we overgaan tot het uitzoeken van ons favoriet geurtje.

Geurkaars

Een blijvende troef op vlak van gezelligheid: kaarsen. Van religieuze noveenkaarsen tot kleine theelichtjes maakte de kaars tijdens de afgelopen jaren een fikse opmars. Kaarsen zijn, letterlijk en figuurlijk, hot! De hoge tafelkaarsen zien we ook terug verschijnen, maar de echte topper in het assortiment blijft toch de geurkaars. Er zijn slechts weinig huiskamers in te beelden, waar je er geen kan vinden. Vanwege deze felle populariteit bestaat er voor ieder wat wils. Veel diversiteit in geuren, maar ook qua potjes en wieken wordt er op elke stijl ingespeeld. Wie nood heeft aan inspiratie kan alvast hier terecht in een van onze eerdere artikels.

Wax melt

Bij de wax melt zinderen we nog even na in het kaarsthema, al heb je hier iets meer attributen nodig dan louter een kaars en vuur. Met als extra’s een brandertje en geurblokjes ben je all set. De geurblokjes zijn gemaakt uit sojawas die worden verrijkt met geurolie en kleurstof. Daardoor bevat het blokje een lekkere reuk er ziet het er mooier uit. Dit geurblokje komt bovenaan het waxbrandertje te liggen, met onderaan een brandend theelichtje. Door die hitte smelt het blokje en komen de aroma’s vrij. Wax melts zijn er niet alleen in leuke geuren en kleuren, de meesten hebben ook een tof bijpassend vormpje.

Geurstokjes

Ook deze aromaverspreider hebben we vermoedelijk allemaal al eens in huis gehaald. De stokjes zijn gemaakt van de palmsoort rotan, een klimplant uit het tropische regenwoud. Van deze stengels worden naast geurstokjes ook manden en meubels gemaakt, door de palmen te vlechten. De rotan stokjes worden in een flesje geurolie geplaatst en zo verspreiden ze lekkere aroma’s overheen volledige ruimtes. Deze geurverspreider is constant en doorgaans subtieler dan andere reukverdelers. Met deze stokjes en olie ben je trouwens goed voor enkele maanden en nieuwe stokjes of navulling zijn vaak ook afzonderlijk te verkrijgen. Het assortiment geurstokken loopt overheen de verschillende prijsklassen en bestaat in diverse formaten. De kleinere geurflesjes zijn trouwens perfect voor ruimtes als het toilet, zo vallen de onaangename geurtjes daar handig te verdoezelen.

Aromaverstuiver

De volgende geurverspreider is de enige in het rijtje door middel van een toestel. De doelstelling gaat dan ook ietsje verder. Naast een goede geur te willen verdelen over huiskamers, wordt het voornamelijk ingeschakeld voor aromatherapie. Een manier om via impulsen van zacht licht en relaxerende geuren, lichamelijke en geestelijke klachten te verlichten en bij te dragen aan een ontspannen gevoel. Zo’n verstuiver werkt door etherische olie toe te voegen aan mineraalwater en dit te laten verdampen.  Een mooi voorbeeld is de Domo Aromaverstuiver Dahlia. Deze geeft niet alleen dat ontspannend aroma vrij, maar is bovendien ook een luchtbevochtiger en sfeervolle led verlichting. Zijn witte glascover en het houtdesign doen deze aromaverstuiver subtiel aansluiten binnen het merendeel van de interieurs.

Kamerspray

Een room spray is een manuele verstuiver waarmee je de geur precies sprayt waar je hem wil. Ook de intensiteit en het bereik bepaal je volledig zelf, doordat je handmatige controle hebt over de dosering van de geur. Kamersprays zijn daarom ook zuinig en handig voor wie enkel op speciale gelegenheden aroma’s in huis wil brengen. Let wel op, een room spray is niet hetzelfde als een pillow mist of sheet spray, die je over interieur textiel vernevelt. Hierover lees je meer in dit artikel.